Går du också i tankar om att göra om det där gamla rummet i källaren till ett fräscht hemmagym? Eller har ni lite extra yta i garaget där en bänkpress hade funkat perfekt? Vi förstår dig - och vi har lösningen och tipsen. Nedan finner du en guide till hur du optimerar just din yta till det bästa hemmagymmet som gör att grannarna kommer att tappa hakan.

1. Planera ditt hemmagym – så kommer du igång

Först och främst, var ska du ha ditt hemmagym? Hur mycket yta har du att jobba med? Vad är viktigast för dig att ha med? Vill du ha plats för någon maskin, eller räcker det med fria vikter? Hur viktigt är variationerna av vikter - vill du börja smått eller vill du köra all in? 

Ja, många frågor som behöver besvaras. Men, så fort du har svar på dessa - då är du på en god väg mot ditt alldeles egna hemmagym. 

2. Skapa ett grundligt och tryggt hemmagym

Om du vill ha ett hemmagym som håller så måste du tänka på hur du skyddar ytan på bästa sätt. Du kanske är en sån som gillar att släppa skivstången när du kör PB i marklyft eller bara, helt enkelt, känner att du vill se till att du får en lång hållbarhet på ditt hemmagym - då behöver du ett tryggt och säkert golv. 

Att välja ett bra golv utefter dina behov kan kännas som en djungel. Läs om vår tidigare artikel om “Så väljer du rätt gymgolv”. 


💪Passa på - just nu har vi ett stort paketerbjudande på det välkända Everoll Gymgolvet - 12,5kvm med hela 47% rabatt. Kika in det här!

Övrig inredning

Förutom golvet så är det också viktigt att tänka på inredningen i stort (utöver själva gymutrustningen alltså). Vilken typ av känsla vill du att ditt hemmagym ska ha? Ska det vara mörkt med en rå "lyfta-skrot"-vibe, eller vill du ha ett ljust, cleant och modernt uttryck? Eller kanske något mitt emellan? Sätt inga gränser för fantasin - det är ditt hemmagym vi snackar om.

För att hemmagymmet ska kännas inbjudande och fungera i längden behöver du bra ljus och frisk luft. Det kommer att bli svettigt, så se till att ventilationen gör sitt jobb. Det behöver inte vara ett stort projekt, utan ett öppningsbart fönster eller en enkel fläkt räcker ofta långt för att hålla luften fräsch.

Och till sist: glöm inte förvaringen. Det är lätt att förbise, men snabbt blir rummet rörigt om viktskivor, gummiband och hantlar inte har sina rätta platser. Satsa på ett viktställ, hyllor för kettlebells och krokar för band, det gör gymmet både säkrare och snyggare.

Säkerhet

Låt oss bli lite allvarliga en kort stund och prata lite om säkerhet för ditt hemmagym. 

Takhöjd

Detta tillhör väl egentigen steg 1 - när du är i planeringsstadiet. Men se till att tänka på takhöjden. Om du exempelvis ska köra en overhead press eller pull-ups så är det bra att veta takhöjden innan - så att du inte skadar dig eller husets innertak. 

Speglar

En spegel är inte bara till för att se hur musklerna beter sig - utan det är också till för din säkerhet för att du ska kunna se att du tränar med rätt teknik. 

Klämmor och armar

Skivstångsklämmor och säkerhetsarmar är en bra säkerhet för att inget ska gå snett under bänkpresspasset.


3. Dags för det roliga - maskiner och vikter

Nu, när grunden är satt så börjar äntligen det roliga - inhandlingen av allt. Så, sista frågan: vad vill du uppnå med ditt hemmagym? Vill du ha lite av allt möjligt eller vill du fokusera på något speciellt? 

Bygg muskler hemma - utrustning för styrketräning

För att fokusera på att endast bygga muskler så kan du komma lång väg med en skivstång och några vikter. En bänk är också bra, som kan hjälpa dig att variera dina övningar lite mer. Vill du avancera det lite mer, då kan en ställning för skivstången också hjälpa dig framåt. 

Så, i det stora hela - vill du bygga muskler så är det bäst att satsa på:
- Skivstång - Nu på sommarkampanj!
- Viktskivor - Nu på sommarkampanj!
- Bänk
- Ställning

Visste du att vi har ett hemmagymspaket där du kan packa ihop ditt alldeles egna kit? Kika in det här och bygg ihop ditt paket precis som du vill ha det!

Cardio på hemmaplan

Om styrketräning inte är din grej så kan du välja att fokusera på flåset med cardioträning. Här kan du välja fritt och välja efter dina preferenser - om det är cykling, löpning, rodd eller trappgång. Kika in och bli inspirerad av våra konditionsmaskiner här

Funktionell träning hemma – topp 3 redskap

Komplettera cardion eller skivstångspasset med lite fira vikter. Här snackar vi om kettlebells, hantlar, slamballs, gummiband, sandbags - och så vidare. 

Tre bästa funktionella redskapen till din hemmaträning

Hantlar
Perfekt för olika typer av armträning. Här kan du variera dig med att köra bicepscurls, tricepsextensions, axelpress m.m - det mesta går att köra.

Kettlebells
Funktionella träningens bästa vän - här kan du köra swings, farmers walks, goblet squats, rodd - osv. Likt hantlar går det mesta att köra med kettlebells - the sky is the limit. 

Slamballs
Tänk dig, efter en lång dag på jobbet, du är lite smått irriterad på en kollega eller chef och känner att “nä, nu vill jag bara kasta något” - säg hej till slamballen. Med denna, lite tyngre, träningsboll kan du slänga ner (kontrollerat - tänk på ryggen och andra kroppsdelar) rakt ner i backen, plocka upp, och gör samma visa igen. Superbra övning för den arge och för den som vill få igenom hela kroppen i en och samma övning. Andra övningar som du kan göra är att kasta den upp mot väggen, och när du fångar den går du ner i en knäböj eller att du slänger den i rotation mot väggen för magträning. Låter det som något för dig? Kika in våra slamballs på sommarkampanj


5. Checklista till hemmagymmet

Mindre hemmagym:

Allt-i-ett hemmagym:

6. FAQ - Vanliga frågor om hemmagym

Hur mycket kostar ett hemmagym?

Alltid en svår fråga att besvara, men det behöver inte rusa iväg alldeles för mycket. Vårt billigaste hemmagymspaket kostar just nu ca 14 100kr.  Där ingår det ställning, bänk, skivstång, lås och viktskivor. 

Behöver jag mycket plats?

Nej, du kommer väldigt långt med ca 4-6 kvm.

Vilken utrustning är bäst för en nybörjare?

Du kommer väldigt långt med skivstång och lite vikter! Börja smått och utveckla allt eftersom.

 

🎯 Är du redo att bygga ditt hemmagym? Kika in vårt startpaket här - eller kika in vår sommarkampanj här! Vi på Gymleco hjälper dig framåt! 

 

Emma Högberg